Sunday, March 10, 2013

Contoh Dapatan Kajian PBS Pengajian Am

Assalamualaikum..

              'Sila jangan menyalahgunakan sumber yang diberi. Sekian :) '

Kesibukan untuk exam menyebabkan PBS tertangguh. SENGAJA tangguh dek kemalasan yang membuak buak. Buat PBS ni pun memerlukan tahap kerajinan yang tinggi. Dan kelengkapan yang cukup. Kalau takde A4 paper memang tak jalan PBS.

Disebabkan dah ramai yang tanya pasal dapatan kajian, so saya nak bagi contoh untuk dapatan kajian. Contoh ni belum disemak oleh guru PA saya, tapi saya buat ikut kehendak cikgu saya. So, harap harap betullah cara saya buat ni. Dapatan ni depend jugak pada cikgu kita dia nak kita buat macam mana. Harap uoll tanya cikgu PA masing masing cara nak buat PBS PA ni.

Cikgu PA saya terangkan,
'Untuk dapatan kajian, pelajar perlu buat 5 perkara. Perkara tu ikut pada objektif kajian. Contohnya, 5.1 responden.. 5.2 citarasa. dan sebagainya. Perkara perkara tu jugak boleh ambil dalam hasil kaedah kajian. Contohnya, hasil soal selidik'
Agak susah nak terangkan dekat sini. Kalau kurang memahami lagi, sila lah tanya cikgu PA masing masing yee. Ni ada satu contoh yang saya buat. Sepatutnya sebelum start 5.1, saya kena buat pengenalan untuk dapatan kajian. Pengenalan tu rumusan tentang apa yang kita nak cerita dalam dapatan kajian tu. *Harap korang memahami apa yang saya cuba nak sampaikan. 



5.0 DAPATAN KAJIAN DAN PERBINCANGAN

  5.1 Responden

               5.1.1 Taburan Responden Berdasarkan Status

Jadual 1 menunjukkan taburan responden berdasarkan status. Didapati responden berstatus pelajar merupakan majoriti dalam kajian ini dengan bilangannya seramai 20 orang (66%) diikuti responden berstatus guru seramai 5 orang (18%) dan responden berstatus kakitangan pula seramai 5 orang (18%).


Status
Frekuensi
Peratus (%)






Guru
5
18
Pelajar
20
66
Kakitangan
5
18
Jumlah
       30

100


Jadual 1 : Taburan Responden Berdasarkan Status                                    
 Sumber : Borang Soal Selidik
              


5.1.2 Taburan Responden Berdasarkan Jantina

Jadual 2 menunjukkan taburan responden berdasarkan jantina. Analisis menunjukkan sebilangan besar responden dalam kajian ini terdiri daripada golongan perempuan iaitu seramai 17 orang (56.7%) diikuti responden dari golongan lelaki iaitu seramai 13 orang (44%).

Jantina
Frekuensi
Peratus

Lelaki
13
44
Perempuan
17
56
Jumlah
30
100

Jadual 2 : Taburan Responden Mengikut Jantina                                        
Sumber : Borang Soal Selidik


Cara nak kira peratus :

frekuensi               X 100
jumlah keseluruhan


Bentuk Jadual :

Ikut kreativiti masing masing. Tapi makesurekan dulu dengan cikgu PA masing masing. Kot, cikgu korang nak sama kan jadual tu dengan semua pelajar. Cikgu saya bagi buat jadual macam contoh atas.

Isi Dapatan : 

Pengkaji perlu huraikan dengan lebih banyak tentang jadual atau graf atau carta pai yang dibuat. Perlu nyatakan peratus sekali.


Sebarang persoalan, boleh komen atau chat jee :) InshaaAllah saya akan tolong.




SyafiqahRazali :: Result keluar minggu depan. Kay cuak. :'/












entry ni tak cun pun

56 comments:

  1. bagaimana pula dengan sorotan kajian?

    ReplyDelete
  2. sorotan kajian lepas? setahu saya, dlm pbs PA takde sorotan kajian. Kalau pbs Sj ada lah.

    ReplyDelete
  3. awak menggunakan bahan rujukan ape utk siapkan PBS ni ?

    ReplyDelete
  4. awak menggunakan bahan rujukan ape utk siapkan PBS ni ?

    ReplyDelete
  5. banyak rujukan sy guna. internet, search y bahagian kajian budak U. gunakan contoh y cgu sy bagi. and gugel je banyak.

    ReplyDelete
  6. aslmualaikum.....carta pai ke graf bar yg digunakan dlm pbs??

    ReplyDelete
  7. wassalam. cg saya suruh buat dua dua. Baru boleh hurai banyak .

    ReplyDelete
  8. salam..tq kerana berkongsi.. kalau saya buat satu graf je ok ke??? saya penim la nakbuat graf bnyak2

    ReplyDelete
  9. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  10. wassalam. most welcome and tq jugak sudi jdikan rujukan. kalau boleh ,stiap ape y nak cerita perlu sertakan graf. graf buat guna words je. kan ade application ntuk buat graf or carta :)

    ReplyDelete
  11. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  12. kita kena pilih antara satu ke.. misalny,, saya nak bwat jadual...so tak perlu lg nak bwat rajah.. atau bwat dua dua skali...?

    ReplyDelete
  13. cikgu sy suruh buat dua dua. graf dengan jadual. mgkin kita dpat mrkah ntuk aplikasi kajian. kira mcm kreatif cmtu la :)

    ReplyDelete
  14. salam..saya nak tanye.. sume soalan kt borg selidik ke kene buat graf n sumenye ke yg kene kategorikan?

    ReplyDelete
  15. ntuk graf, tak semua. boleh pilih mna yang pling sikit n pling bnyk. borang soal selidik sy, sy kena buat smua tpi bahgikan ikut ktegori. depend pada borang soal slidik msing masing :)

    ReplyDelete
  16. macam mana nak kira purata ? tau x ?

    ReplyDelete
  17. purata tu sama macam min kan? maaf, sy tak tahu n sy tak buat.

    ReplyDelete
  18. ada contoh dapatan kajian utk tajuk pengangkutan tak? :D

    ReplyDelete
  19. fiqa ~ sy nk tnya, semasa analisis data tu , boleh tak kalau sebelum kita terangkan kita punya hasil kajian, kita beritahu dulu maksud perkara yang dikaji,

    misalnya, kekerapan bas tu apa maknanya , keselesaan dlm bas tu apa maknanya and so on, then baru kita beritahu berapa yg sgt puast ati, puas ati, x puas ati n so on.. boleh tak ? thanks



    ReplyDelete
  20. boleh. sepatutny kne buat mcmtu. and kita boleh amik balik point kita dalam pengenalan atau kaedah and so on. cg saye ajar buat mcmtu jugak

    ReplyDelete
  21. eprbincangan kena sertakan apa ye??

    ReplyDelete
  22. kalau saya ada 14 faktor 14 masalah.dapatan kajian mau tulis semua semuanya kah?

    ReplyDelete
  23. Anoy : pilih mana mana yang banyak boleh dihuraikan jak :)

    Rubendran : perbincangan sertakan macam cadangan kepada masalah y dihadapi.

    ReplyDelete
  24. untuk kesimpulan, tulis scara umum keseluruhan kajian. selitkan jugak harapan pengkaji.

    ReplyDelete
  25. de fb x...
    pyh la nk tunggu2 cmni...
    klu xde ...xpe ..
    time kasih

    ReplyDelete
  26. kalau temubual macam mane? kena masukkan kat dapatan kajian tak? atau soalan soal selidik sahaja.

    ReplyDelete
  27. hye nk tnye nyh..sory xfhm..em cm ner nk dptkn frekuensi???

    ReplyDelete
  28. Anoy : frekuensi tu bilangan orang y setuju. dapat dalam soal selidik.

    faizal : hmm, kalau temubual masukkan jugak dalam dapatan. contoh, menurut Syafiqah, kantin sekolah memainkan peranan penting untuk menghidangkan juadah.

    ReplyDelete
  29. Anoy : frekuensi tu bilangan orang y setuju. dapat dalam soal selidik.

    faizal : hmm, kalau temubual masukkan jugak dalam dapatan. contoh, menurut Syafiqah, kantin sekolah memainkan peranan penting untuk menghidangkan juadah.

    ReplyDelete
  30. Thanks sebab berkongsi ! :D Rasanya temuramah atau temu bual tu tak perlu ramai sangat kan? maksudnya kalau 5 atau 6 orang sudah cukup.

    ReplyDelete
  31. dapatan & perbincangan benda yg sama ka??? pls respond ASAP!!!!! haha

    ReplyDelete
  32. faizal : most welcome. tak perlu ramai. cukup dapat point ntuk hurai dalam daptan sudah. :)

    Atiqah : Perbincangan tu kita bincang cara nak setel masalah tu dalam dapatan.

    Sebenarnya, dapatan dengan perbincangan tu same je. kita dapat analisis pastu kita bincang kenapa data tu sikit o banyak.

    Kaixarc : amboi. kemain laa nak asap nyee. perbincangan tu same je dengan dapatan. :)

    ReplyDelete
  33. ty..... klau camtu dah siap la.... haha

    ReplyDelete
  34. macamana nak buat purata dan min?

    ReplyDelete
  35. Anoy : maaf. min saye tak reti nak buat. and saye tak sertakan dalam dapatan

    ReplyDelete
  36. Satu soalan lagi ... ada salah faham sikit, tolong bagi pendapat sikit . kalau buat borang soal selidik berserta borang temu bual. i means 40 soal selidik dan 40 temu bual. dapatan temu bual tu kena masukkan semua or amek point penting yg membantu buat huraian?

    ReplyDelete
  37. Faizal : pndpat sy, amek point y penting je. ayat temubual tu msti dah ade terjawab dlm soal selidik, so tak perlu repeat ayat same.

    ReplyDelete
  38. Salam.. macm mana cra nak buat graf kalau ada 9 soalan. dan ada pilihan jawapan ya, tidak, dan tidak pasti. adakah sy perlu hurai jawapan tidak pasti dan masukkan dalam graf?

    ReplyDelete
  39. wassalam, boleh buat graf bar komponen. mohon rujuk cg PA awk balik.

    ReplyDelete
  40. Jeffrinus : last hantar PBS PA 12 April ni. Jumaat depan.

    ReplyDelete
  41. thanks 4 d in4 ... really helpful ... ^_^

    ReplyDelete
  42. hye. hmm jadual tu kan kena buat macam mane ea ? if guna table je boleh ? i mean ada line-II tu. or kena buat mcm awak buat ?

    ReplyDelete
  43. Bungakuncup : buat jadual. jangan buat macam contoh atas.

    ReplyDelete
  44. Boleh x kalau nak buat analisis kita masukkan impak terhadap ekonomi dan sosial??tq

    ReplyDelete
  45. mm bgus jk dpt pngetahuan ttg cra mw bt ni PA..oya mcna ctoh dapatn kjian..t.ksh


    ReplyDelete
    Replies
    1. contoh dapatan kajian macam di atas lah :) nanti ada masa, sy update y baru.

      Delete
  46. boleh tanya , mcm mane nk buat kajian lepas kat dapatan kajian tu ?

    ReplyDelete
  47. akak mcm mne nak buat abstrak??

    ReplyDelete
  48. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  49. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  50. mcm mna nk kira min??

    ReplyDelete

 
syafiqahrazali's blog since 2009❤