Tuesday, February 19, 2013

PBS Pengajian Am STPM Penggal 2

Assalamualaikum.

Semua student PraU mesti tengah bertungkus lumus siapkan PBS PA masing masing. And semestinya ada masalah yang kurang faham tentang PBS PA. Same goes to me. And alhamdulillah, saya dapat cikgu yang sangat baik. Bimbing saya dari mula buat PBS hingga sekarang.

Okee, straight to the point terus. harini nak berlakon macam cikgu. Cita cita nak jadi cikgu, haruslah ada ciri-ciri seorang guru yang berjaya :) hewhew

Masing-masing dah tahu tentang manual PBS kan? So, bagi yang kurang tahu lagi sila lah jenguk laman web MPM .Baca betul-betul apa yang dikehendaki. Jangan tersalah buat sudah ye!

First step nak buat PBS PA ni, haruslah ada topik yang sesuai. Untuk Penggal 1 tahun ni, MPM bagi dua tema pilihan.

1 : Pengangkutan
2 : Perniagaan

Saya pilih tema perniagaan. Tema ini lebih mudah berbanding pengangkutan. Bagi pendapat saya lah. :)

Sebagai contoh, classmate saya kebanyakannya buat tema 2. Hanya 2 3 orang sahaja yang buat tema 1.
Di sini saya berikan contoh tajuk yang boleh anda jadikan sebagai rujukan.

Tema : Perniagaan
1 : Faktor kepuasan pelanggan di kantin SMK Dato' Mahmud Mat, Pekan
2 : Cabaran dan kepentingan perniagaan laksa Pahang di Taman Mentiga, Pekan
3 : Cabaran dan kepentingan koperasi di sekolah SMK Dato' Mahmud Mat, Pekan

Tema : Pengangkutan
1 : Faktor penggunaan motorsikal dalam kalangan pelajar di SMK Dato Mahmud Mat, Pekan
2 : Faktor penggunaan basikal dalam kalangan pelajar di SK Langgar, Pekan
3 : Kesan dan kepentingan penggunaan pengankutan awam di kawasan Pekan


Bila dah siap buat pilihan tajuk, pastikan anda berjumpa dengan guru PA untuk memastikan kesahihan tajuk tersebut. Kot laa, tajuk tu kurang sesuai.

INGAT! Markah PBS PA akan diberi oleh guru PA anda. JANGAN ikut 100% dari kawan sekolah lain. Nanti tak dapat markah tinggi, tak tahu yee :)


SyafiqahRazali :: Semoga berjaya ! Bulan Mac keluar result Semester 1. Doakan saya dapat keputusan yang cemerlang ye. Aminn :')


Sebarang persoalan, boleh komen atau chat jee :) InshaaAllah saya akan tolong.



entry ni tak cun pun

43 comments:

  1. assalamualaikum,siti pun buat tema perniagaan kedai makan..nanti kalau ada masalah bolehlah siti tanya syafiqah..

    ReplyDelete
  2. pening nak buat penegenalan , pasal pengangkutan bas sekolah .

    ReplyDelete
  3. firzana : cerita ttg bas sekolah. Kepentingan ke faktor2 plajar naik bas tu pun boleh. 5 perkataan y slalu guna dlm kajian boleh la buat bas, pengguna, jalan raya, kepuasan dll. kawan sy ade buat tentang bas awam. nanti sy try tny dia okee :)jangan pening2 yee.

    ReplyDelete
  4. assalamualaikum..sye buat kajian psl dobi..awk rse ssuai ke buat psl dobi ni?

    ReplyDelete
  5. wassalam. boleh je. kalau buat psal dobi, objektif dy boleh buat ttg kepentingan kedai dobi utk pndduk sekeliling dan cabaran perniagaan dobi di kawasan kajian.

    ReplyDelete
  6. salam, kalau pasal kedai rakyat 1 malaysia 5 perkataan yang selalu sebut ape ye ? boleh bagi contoh tak ?

    ReplyDelete
  7. wassalam. depend pada tajuk yang awak kaji tu pulak.cth classmate sy dy buat kepentgn kr1m. so, boleh lah buat, pelanggan, barang jualan, harga, pekerja. harap membantu :)

    ReplyDelete
  8. sye nk tnye pasal kepuasan pelajar tentang kantin sekolahh tk wat tjuk tu.

    ReplyDelete
  9. hmm, sy tak brape fhm dengan soalan awk. :)

    *boleh buat kepuasan plajar ttg kantin sekolah atau kedai makan and so on.

    ReplyDelete
  10. Salam Syafiqah.
    Saya ni masih blur lg tentang nak buat PBS ni.. :(
    Saya pilih Tema 2 : Perniagaan
    Tajuk 1 : Tinjauan Terhadap Pasar Raya Besar menjadi tumpuan penduduk Bandar X berbelanja.
    Tajuk 2 : Tinjauan Terhadap Pasar Raya memberi impak kepada perniagaan Pasar malam di Bandar X.
    Saya masih belum dapat putuskan nak pilih tajuk yg mana. Sy dah tanya cikgu PA saya dia ckp mana2 pun boleh. Nak minta pendapat awk antara 2 tajuk ni mana yg menepati kehendak soalan. Thanks :)

    ReplyDelete
  11. wassalam...
    mcm cg awk ckp, dua dua tajuk boleh buat..
    jd bagi sy lbih senang buat tajuk 1. sebab responden 2, kita hnya tertmpu pd plnggan sahaja. kalau tajuk 2, lebih tertumpu pada peniaga pasar malam tu. kalau dengan pelanggan, jiran2 kita pun boleh jadi responden. tapi kalau peniaga kta kena facetoface dgn dia. buat cepat tau. due date dah nak dekat ni. goodluck :)

    ReplyDelete
  12. Yes dear.. Thank you.. :)
    Sy akan pilih tajuk 1. Tinggal nak siapkan borang soal selidik dgn dapatan kajian. Tu la pasai. Due date dah dekat sgt. Kena speed 180/km hehe. Btw thank you so much. You punya entry sangat membantu. :D
    Good Luck to You .

    ReplyDelete
  13. kalau yang kepuasan pelajar tu nak letak semua pelajar ke atau blh pilih tingkatan berapa nak wat

    ReplyDelete
  14. boleh pilih tingkatan berapa y nak dikaji. :)

    ReplyDelete
  15. objektif kajian paling bagus blh wat berapa

    ReplyDelete
  16. penyataan masalah atau isu nk kne tlis ke

    ReplyDelete
  17. objektif kajian y pling bagus buat 3. kalau buat lebih sampai 5, tapi dapatan kajian langsung tak berkait dengan objektif tu pun takde guna. jadi buatlah 3.

    penyataan masalah atau isu tak perlu. dalam manual pbs pun tak dinyatakan menda tu. :)

    ReplyDelete
  18. emm ssh la na bt intro psl dobi ni :/

    ReplyDelete
  19. pengenalan, awak ceritakan pasal dobi. tgok cnth y sy bagi. kalau rasa susah jugak, tukar lah tjuk lain kay :)

    ReplyDelete
  20. cikgu sye cakap yg 5000 ptah perkataan tak termasuk dengan pengenalan, btul ke?

    ReplyDelete
  21. 5000 perkataan termasuk pengenalan,objektif,kaedah kajian, lokasi dan dapatan. kalau penghargaan memang tak kira 5000.

    ReplyDelete
  22. yang kaedah pemerhatian tu kne tangkap gambar ke tuk jd bukti?

    ReplyDelete
  23. sy tgkap gambar. tapi letak kan dekat bahagian lampiran. boleh jugak nak selitkan dalam dapatan. Tak perlu gambar banyak bnyak. sebab lampiran tu tak sumbang markah y tinggi pun.

    ReplyDelete
  24. can you help me?
    i do know how to do my pbs

    ReplyDelete
  25. sharmila : What point that you dont understand ?

    ReplyDelete
  26. salam,boleh saye tahu awk dpat bape patah perkataan erk yg 5000 patah uh..coz saye just dpt 2 589..je..

    ReplyDelete
  27. ieya : lebih dari 4000. 5000 tu start dari pengenalan hingga rumusan tau. bukan dapatan je. :)

    ReplyDelete
  28. salam.. objektif kajian nak buat panjang mana ye? thank you :)

    ReplyDelete
  29. Anoy : Objektif kajian cukup kita nyatakan objektif2 kita. cth ; Tujuan kajian ini dijalankan adalah untuk mendapat maklumat tentang TAJUK KAJIAN. Antara objektif yang ditetapkan dalam kajian ialah ..

    1 - blabla
    2 - blabla
    3 - blabla

    pastikan smua objektif tercapai. :)

    ReplyDelete
  30. salam...tlg bantu sy..besok last hantar pbs p.a..tp sy blm siap ni..tlg bantu sy...

    ReplyDelete
  31. Asrinah : wassalam. tolong ape ye?

    ReplyDelete
  32. Assalamualaikum..kak syafiqa bahan pbs pa baru je kluar hari ni..tema dia :

    Tema 1 : Ekologi - Persekitaran
    Tema 2 : Intergrasi Dan
    Perpaduan - Sukan Dan Permainan

    boleh cadangkan tak tajuk2 untuk kedua2 tema tersebut? terima kasih! :D

    ReplyDelete
  33. saya pun perlukan pertolongan sama macam anonymous December 17,2013 at 5.40 PM... permintaan untuk cadangkan tajuk bagi soalan pbs 2014 penggal dua ne... terima kasih! tema sama macam dia juga...

    ReplyDelete
  34. Anymous : Waalaikumussalam. Seeloknya tunggu penerangan cikgu baru kamu lebih faham cara nak tentukan tajuk dan objektif semua.
    Ni cadangan sy :
    tema 1 : ekologi - persekitaran
    -kesan dan kepentingan menjaga persekitaran di kawasan perumahan taman Perdana, Pekan Pahang.

    objektif :
    -kesan negatif dan positif penjagaan persekitaran
    -kepentingan penjagaan persekitaran

    tema 2 : integrasi dan perpaduan - sukan dan permainan

    utk y ni, awak pilih lah game ape yang nak dikaji. Mungkin kena pilih lah. nanti tanya cikgu balik. ni akak cadang ikut otak je ni. hee.

    - cabaran dan kepentingan sukan bola sepak dalam kalangan remaja di pekan, pahang.

    ni cadangan je. nanti refer lah balik cikgu kamu ye. moga nanti lebih faham. maaf lambat repy :)

    Goodluck!

    ReplyDelete
  35. Assalamualaikum akak. saya perlukan bantuan daripada akak tentang PBS AM. saya pilih tema 2 iaitu integrasi dan perpaduan: sukan dan permainan. boleh tak saya buat tajuk dia nie penglibatan golongan pelajar yang meminati bola sepak di sekolah x. akak rasa tajuk nie sesuai tak dengan tema tu?? boleh tak akak cadangkan tajuk yang lain yang lebih sesuai dengan tema tersebut.. hehehe

    ReplyDelete
  36. anoy :

    waalaikumussalam. penglibatan golongan pelajar yang meminati bola sepak di sekolah x pun boleh jugak. cuma nanti dalam objektif awak huraikan lah sebab penglibatan tu ke. contoh, buat faktor penglibatan golongan pelajar. (hobi,minat,sukasuka etc.)
    - penglibatan sukan bola sepak dalam kalangan pelajar di sekolah x.
    nanti awak tanya balik cikgu PA ye. :)

    ReplyDelete
  37. ekologi dn pskitaran boleh melibatkan pencemaran ke??

    ReplyDelete
  38. Anoy ::

    boleh melibatkan pencemaran? persekitaran y kotor dan tak terjaga boleh menyebabkan pencemaran.

    sy tak berapa faham soalan awak . hukhuk

    ReplyDelete
  39. Assalamualikum sis, saya pilih tajuk ekologi persekitaran, tapi sis tlah bagi cadangan ttg kesan dan kepentingan menjaga persekitaran di kawasan taman perdana kan, sy x berapa minta la sis, sis ada x tajuk yang berkaitan keindahan alam sikit, sy xsuka kasi pasal negatif atau pembuangan sampa, atau yang melibatkan sampah sarap ni, ada x kasi tumbuh2an ke? sy ada terfikir nak kaji pasal akuatik hidupan laut tapi xtahu ak buat apa, tajuk dan objektifnya, bole x sis, tlg sy fikirkan tajuk yang sesuai? thank you sis.

    ReplyDelete
  40. fatiamh saudah :: sila rujuk nota PBS PA yang baru. mungkin dapat bantu awak :)

    ReplyDelete
  41. Add saya dekat FB please :) . Hakimi Clara . saya prlukan maklumat berkaitan dengan PBS

    ReplyDelete

 
syafiqahrazali's blog since 2009❤