Sunday, February 24, 2013

Contoh Borang Soal Selidik PBS Pengajian Am

Assalamualaikumm..

'Sila jangan menyalahgunakan sumber yang diberi. Sekian :) '

Tengah preparing untuk pergi siapkan PBS PA terlintas untuk menjenguk blog yang tak berapa nak hot sangat ni. ALhamdulillah, saya harap blog ni sedikit sebanyak dapat membantu student PraU untuk menyiapkan PBS masing masing.


Acctually, borang soal selidik ni depend pada guru PA masing masing. Sesetengah guru nak student dia buat yang simple. Sesetengah tu ada yang nak soalan banyak banyak. Macam cikgu PA saya, dia just nak something yang simple and kita boleh hurai dengan panjang. So, tak de lah nak membebankan pelajar sangat kan. Macam cikgu bui saya, dia suruh student dia buat yang susah. Contoh, pelajar perlu sediakan borang untuk temuramah setiap seorang. Bagi saya, itu sangat susah. 

Borang soal selidik perlu mintak pengesahan oleh cikgu PA masing masing. Sebab dorang lah yang bagi markah untuk kita nanti. Okeee ? :) 

Apa jenis soalan yang perlu isi dalam borang ni? 
Soalansoalan yang diisia adalah berkait dengan kajian kita. Kalau kita buat tentang pengangkutan, soalan pun kena berkait dengan pengangkutan jugak. Refer balik pada objektif kajian masing masing. Kalau nak kepentingan, kita buat kepentingan. Kalau buat faktor, buat lah faktor. 

Contoh borang soal selidik ni untuk tema perniagaan. Nanti saya akan selitkan untuk tema pengangkutan pada entry lain. InshaaAllah :) 

Borang ni boleh buat dekat microsoft words and excel. Tapi, untuk lebih mudah buat dekat Microsoft excel. 

----------------------------------------------------------------------------------------

Contoh pertama:: 

Borang Soal Selidik ini memerlukan responden untuk membulatkan pilihan jawapan. 

BORANG SOAL SELIDIK
Tandakan (/) dan bulatkan pada kotak yang disediakan.
Status : Tingkatan :
Guru :    Ting. 4 :  
Pelajar :   Ting. 5 :  
Kakitangan :   Ting. 6 :   
Jantina :
Lelaki :  
Perempuan :  
STS= Sangat Tidak Setuju  TS= Tidak Setuju  S= Setuju  SS= Sangat Setuju
FAKTOR KEPUASAN PELANGGAN TERHADAP KANTIN TEMPAT KAJIAN.
1. Adakah menu di kantin memenuhi cita rasa anda?
STS  TS S SS
2. Adakah kebersihan kantin sekarang memuaskan?
STS  TS S SS
3. Pada pendapat anda, adakah harga makanan di kantin lebih berpatutan 
berbanding pengusaha sebelumnya?
STS  TS S SS
4. Adakah anda berasa selesa terhadap persekitaran kantin sekarang
berbanding pengusaha sebelumnya?
STS  TS S SS
5. Anda setuju harga di kantin perlu dikaji semula?
STS  TS S SS
6. Pernahkah anda mengalami keracunan makanan?
STS  TS S SS
7. Adakah anda berpuas hati terhadap perkhidmatan pekerja kantin yang
diberikan kepada anda? 
STS  TS S SS
8. Adakah keceriaan kantin memuaskan anda?
STS  TS S SS
9. Apakah penambahbaikan yang perlu dilakukan oleh pengusaha kantin ?
  Menambah bilangan meja dan kerusi
  Menambah kuantiti makanan
  Menambahkan tempat mengisi pinggan mangkuk
10. Adakah membawa bekalan dari rumah lebih baik daripada membeli makanan
 di kantin?
STS  TS S SS


---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Contoh kedua 

Borang Soal Selidik ini hanya menggunakan pilihan jawapan YA atau TIDAK sahaja.



BORANG SOAL SELIDIK
Tandakan (/) pada kotak yang disediakan.
Status : Tingkatan :
Guru :    Ting. 4 :  
Pelajar :   Ting. 5 :  
Kakitangan :   Ting. 6 :   
Jantina :
Lelaki :  
Perempuan :  
FAKTOR KEPUASAN PELANGGAN TERHADAP KANTIN TEMPAT KAJIAN.
1. Adakah menu di kantin memenuhi cita rasa anda?
YA   TIDAK  
2. Adakah kebersihan kantin sekarang memuaskan?
YA   TIDAK  
3. Pada pendapat anda, adakah harga makanan di kantin lebih berpatutan 
berbanding pengusaha sebelumnya?
YA   TIDAK  
4. Adakah anda berasa selesa terhadap persekitaran kantin sekarang
berbanding pengusaha sebelumnya?
YA    TIDAK  
5. Anda setuju harga di kantin perlu dikaji semula?
YA   TIDAK  
6. Pernahkah anda mengalami keracunan makanan?
YA   TIDAK  
7. Adakah anda berpuas hati terhadap perkhidmatan pekerja kantin
yang diberikan kepada anda? 
YA   TIDAK  
8. Adakah keceriaan kantin memuaskan anda?
YA   TIDAK  
9. Apakah penambahbaikan yang perlu dilakukan oleh pengusaha kantin ?
  Menambah bilangan meja dan kerusi
  Menambah kuantiti makanan
  Menambahkan tempat mengisi pinggan mangkuk
10. Adakah membawa bekalan dari rumah lebih baik daripada membeli
 makanan di kantin?






----------------------------------------------------------------------------------

Pelajar boleh buat lebih dari 10 soalan atas keinginan sendiri. Saya hanya buat 10 soalan yang menggunakan contoh di atas. Soalan tersebut saya dah dapatkan kelulusan oleh cikgu PA saya sendiri. So, kalau nak jadikan rujukan, boleh laa.

Harap entry kali ini dapat menjawab soalan awak, Elise :) 

Jangan lupa, sila klik sini dan sini. TQ



Sebarang persoalan, boleh komen atau chat jee :) InshaaAllah saya akan tolong.


SyafiqahRazali :: Result semester 1 keluar bulan Mac. Doakan saya mendapat dean list dengan pointer 3.5 dengan cemerlang dan dapat anugerah masa convo nanti :')
entry ni tak cun pun

83 comments:

  1. kalau buat lima je boleh tak..?

    ReplyDelete
  2. 5 soalan? hmm, tak sure. sebab nanti dekat dapatan kajian kte kena huraikan ttg hasil soal selidik. kalau sikit soalan sikit la huraian nanti.

    ReplyDelete
  3. saya punya tajuk penggunaan motorsikal sebagai pengangkutan dikalangan pelajar tingkatan 6... macam mana nak buat?

    ReplyDelete
  4. tengok pada objektif kajian pulak. kalau awak buat tentang kepentingan, buatlah soalan tentang kepentingan menaiki motosikal ke sekolah, lepastu boleh la huraikan lagi soalan2 tu. boleh jgak tny sebab naik moto ke sekolah, fktor naik motor ke skolah dll.

    ReplyDelete
  5. asslmualaikum.....
    kalau borang soal selidik saya buat 4 bahagian mcm mna????
    bhagian 1: latar belakang responden
    bhagian 2:tahap kepuasan
    bhagian 3:sumbangan
    bhagian 4:langkah untuk perbaiki
    buleh tak kalu mcm ni???
    mohon pendapat

    ReplyDelete
  6. wassalam..
    boleh buat macamtu. dalam dapatan kajian nanti huraikan setiap bahagian.

    ReplyDelete
  7. hye . sya msh keliru nk buat ttg dapatan kajian ini . yg ttg jdual,graf dan huraian tu sya dh siap cmua .. tp sya tkot huraian sya tu nnti x sesuai. jd dlm huraian sya tu nnti,sya nk terangkan mcm mna ? .selain yg sya nyatakan td .. apa lg yg diperlukan dlm dptan kajian ini . utk dptkan mrkh yg memuaskan ..terima ksih .

    ReplyDelete
  8. dalam dapatan kajian ni, kita kena huraikan hasil kaedah kajian kita. contohya melalui soal selidik atau temuramah. Setiap perkara yang kita hurai perlu ada graf atau jadual dan carta. kta jga perlu ceritakan tentang kajian kita. mesti berkait dengan jadual yang kita buat tu. contoh daptan kajian saya, saya buat tentang faktor harga dan cita rasa, saya boleh buat tentang menu y disediakan lepastu cerita sikit pasal menu tu. lebih kurang macam tu laa. harap dapat membantu :')

    ReplyDelete
  9. printkan dapatan and tnjuk pada cg Pa awk. Kalau ade salah, still ada masa ntuk betulkan.

    ReplyDelete
  10. terima kasih untuk contoh ini. sangat membantu :D

    ReplyDelete
  11. borang soal slidik ni nanti perlu di sertakan bersama kerja kursus ke..maksud sya di banding sama.

    ReplyDelete
  12. borang ni tak perlu di banding same. just untuk rujukan dan bukti. tapi jangan buang tau. kalau orang MPM nak tengok bukti kita buat kajian ni, kita boleh tunjuk borang tu.

    ReplyDelete
  13. alhamdulillah ^^,
    pertolongan fyqa sangat2 membantu saya nk buat pbs yg memeningkan nieh..hehe ^^,
    trimas fyqa..
    may ALLAH ease your way =)

    ReplyDelete
  14. alhamdulillah. Semoga cepat siap pbs y memeningkan ni. mehehe. most welcome. InshaaAllah, Amin :)

    ReplyDelete
  15. Apakah perkara yg mesti ada dlm b0rang s0al selidik ni?
    Tl0ng bls..

    ReplyDelete
  16. rujuk balik pada objektif kajian. kalau objektif berkait dgn kepentingan buatlah soalan ttg kajian. soalan2 ni ita kena huraikan hasilnya dalam dapatan nanti.

    ReplyDelete
  17. fuyoo pointer 4.00
    betul k?
    hebat...

    ReplyDelete
  18. Anoy : taklahh. -,- tu harapan ntuk stpm 2013. :)

    ReplyDelete
  19. borang soal selidik kena buat sendiri ke? or what?

    ReplyDelete
  20. Anoy : boleh buat sendiri dan boleh jugak search google :)

    ReplyDelete
  21. assalamualaikum..bole bagi cadangan contoh soalan pasal tapak pelupusan sisa pepejal

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam. borang ni awk nak bagi dkat sape? kalau org y mengendali tapak tu..

      1- bila dibina tapak pelupusan ni?
      2 - kenapa buat dekat kawasan ni
      3 - berapa kos

      kalau nak bgi dekat pnduduk setempat..

      1- apa masalah utama adanya tapak pelupusan ni
      2- kesan negatif n positif dia

      tu je la y sy mampu tolong. maaf ye kalau xdapat membantu :(

      Delete
  22. Hi, I have some question here
    My teacher ask us to use like for example : 5-sangat setuju 4-sangat setuju 3-tidal past I 2-tidal setuju 1-sangat tidal setuju
    Is it okay to use this??

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai, kalau cikgu suruh awk buat macamtu, awk buat lah. cuma nanti masa dalam dapatan kajian, awak kena hurai betul betul. jangan salah isi data. is it clear?

      Delete
  23. sayo nok tanyo nih, gano nk buat borang soal slidik
    1.tentang faktor penglibatan masyarakat setempat dalam aktivti sepak takraw .
    2. keberkesan aktivti sepak takraw sbgai alat perpanduan . cuba bgi thu , nk uat cmne?

    ReplyDelete
    Replies
    1. borang ni awk nak bagi ke penduduk kan? maka, mula tu tanya pasal diri dia. jantina, pekerjaan and so on.
      1- kenapa memilih sepak takraw?
      - isi masa lapang
      - hobi/ minat
      2 - sejauhmanakah pengetahuan anda tentang sepak takraw?
      - lemah
      - sederhana
      - tinggi

      y no 2 tu, sy tak dapat fikir lah. try google ea . maaaffff sangatttt :(

      Delete
  24. nk tanya cikit nie .. Kalau borang selidik tentg

    1. punca berlakuny tanah runtuh

    2. Kesan2 tanah runtuh .. Mcm na arr ?

    -sebenarny lokasi kajian sy di sebuah sekolah rendah berhampiran dengan kampung saya , baru2 nie sekolh tue ada berlaku tanah runtuh .. 1 block kelas turut roboh .. So kalau boleh , sy nk mengkaji tentg tanah runtuh tue ..

    Objektif kajian sy :
    ¡. Mengenal pasti punca berlakuny tanah runtuh tersebut

    ¡¡.kesan tanah runtuh terhadap sekolah tersebut

    ReplyDelete
    Replies
    1. awak boleh buat pilihan jawapan
      1- punca tanah runtuh
      - hujan yang kerap berlaku
      - tanah mendap
      - tiada langkah y diambil
      2 kesan tanah runtuh
      - nyawa terancam
      - kerosakan harta benda

      pilihan jawapan tu mestilah logik dan senang utk awak huraikan nanti. so, kiranya nanti responden awk tu just tick mana y berkenaan je.

      Delete
  25. kalau pertanian,,apakah soalan yang perlu saya tanya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. pertanian tu tentang ape? tanya soalan y berkaitan dengan objektif kajian awak.

      Delete
  26. salam..na tanya,kalau tajuk berkaitan pencemaran udara...soalan ape yg perlu sy tnye ye?sy da buat tp cume dpt soalan punca je...n soalan sekurang2nya kne brpe ye ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam. objektif awak ape? soalan tu mesti ada kaitan dengan objektif kajian awak tau. lepastu tgok responden awak sape.

      contoh:
      kesan pencemaran udara
      1- penyakit akan merebak
      2- aktiviti harian tidak dapat dijalankan. (nyatakan aktiviti ape)

      soalan and jawapan yang awak buat tu mesti awak tahu and ada idea nak hurai nanti. berapa banyak soalan tu, ikut atas awak. sy buat 10 sebab mudah nak key in data. kalau buat banyak, awak kena pandai baca and key in data tu. oke?

      moga awak faham :)

      Delete
  27. salam ...klau tjuk brkaitan pencemaran sungai...soalan yg mcm nma sya prlu tnya....Mohon pencerahan

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam, soalan tu mesti berkait dengan objektif. contoh, objektif awak kesan dan punca. maka, soalan y bakal ditanya kepada responden mesti berdasarkan kesan dan punca lah.

      boleh tanya, punca pencemaran. lepastu bagi pilihan jawapan;
      1- kutipan sampah tidak teratur
      2- tiada tmpat pelupusan

      soalan and jawapan yang awak buat tu mesti awak tahu and ada idea nak hurai nanti. berapa banyak soalan tu, ikut atas awak.

      harap awak dapat pencerahan ttg tajuk tu :)

      Delete
  28. hi! bahagian C ade ke eh? Cadangan punya? thnks!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai! cgu sy tak ajar buat ikut bahagian. maka yang bahagian cadangan tu sy masukkan dalam dapatan kajian. tapi yang last sekali. kita cadangkan ape yang kita, masyarakat and negara perlu lakukan . cadangan harus berkait dengan objektif. segalanya mesti ikut objektif tau :)

      Delete
  29. salam..mcm mne nak uat soalan soal selidik ttg sukan bola baling mengeratkan perpaduan diantara pljar sekolah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam..
      soalan :
      1- jantina
      2- tingkatan

      tanya soalan berkaitan dgn objektif.
      1- siapa yang sering terlibat dalam sukan ini?
      - kawan sama tingkatan/ lain tingkatan/ campur
      2- bagaimana kerjasam antara ahli pasukan?
      - baik/ memuaskan/ biasa


      kaitkan soalan dgn objektif kajian awak :)

      Delete
  30. salam, awk nak tnya nii. kaluh buad psal sepak takraw kn apa semangat kekitaan yg dpt timbul drpd warga kg tu yahh ? mohon di balas :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam. semangat kerjasama. bersatu padu. nanti rujuk balik objektif. awak bayangkan yang awak main takraw tu. apa yang awak dapat masa main takraw. boleh ? :)

      Delete
  31. salam, kalau berkaitan dengan sukan futsal nak buat soalan macam mane?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam. tengok la objektif awak. awak nak kaji tentang ape? lepastu baru buat soalan.

      1- macam mana futsal ni boleh erat kan hubungan (nyatakan jawapan)
      2- biasanya melibatkan siapa

      kita buat soalan tu, biar kita pun boleh jawap and boleh hurai nanti. jangan buat soalan susah susah lepastu kita sendiri tak tahu cane nak hurai. oke? :)

      Delete
  32. salam, kalau berkaitan dengan sukan futsal nak buat soalan macam mane?

    ReplyDelete
  33. Hai ! Bleh x bgi cdngan soalan ttg tjuk ni " Isu Penggunaan Racun Serangga terhadap pertanian" ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai! nanti rujuk objektif awak balik ea. sy bagi idea je ni tau :)

      1- adakah ia memudaratkan alam sekitar dan kesihatan manusia?

      nanti search 'penggunaan racun serangga dalam pertanian' dekat google. ada banyak info berguna and boleh reka soalan berdasarkan teks tu. sy dah search and jumpa. mohon cari ye :)

      Delete
    2. Thanks kak ^^ ...

      Delete
  34. Kalau objektif 1) mengenal pasti bilangan masyarakat setempat yang terlibat dalam aktiviti futsal 2) mengenal pasti kekerapan aktiviti futsal di kawasan setempat.. macam mane nak buat soalan? :) mohon pendapat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hmm.. Tanya la soalan kat responden.
      1- dalam seminggu berapa kali anda bermain futsal?
      2- keadaan padang futsal selesa atau tak?(boleh hurai dlm cadangan)
      3- anda pernah bermain futsal?
      4- dgn siapa anda main futsal?

      Lebih kurang cmtu lah ye.

      Delete
  35. assalamualaikum, sahabat.. :)
    boleh sye bertye? objektif kajian sye adalah

    1-mngenalpasti faktor2 kjyaan pngnjurn sukan petanque oleh koperasi sekolah

    2- mgkji ksan kjayaan pngnjurn sukan petanque kpd integrasi dan perpaduan.

    cmne nk buat borg soal selidik ye? soalan sperti apa yg boleh sye kmukakan? trima kasih.. may Allah bless you ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam..
      Soalan y berkait dgn objektif. Responden awak mybe boleh tnya pada peserta pentaque tu sndiri n pihak koperasi. Contoh
      1- adakah sukan ini disertai oleh rmai pelajar?
      2- bagaimana smbutan nya?

      Nnti buatlah soalan cane dia dpt kejayaan n kesan dia tu. Ok? :)

      Delete
  36. tp kalau responden sume pljar,yg latar belakang responden tu letak tingkatan jelaa?? or ade nk tmbh pape??

    ReplyDelete
  37. salam , nak minta pendapat soalan mengikut skala lkert . ni objektif saya :

    1. Mengenal pasti kekerapan aktiviti sukan futsal dimainkan dalam kalangan penduduk XXX(seminggu)
    2. Menganalisis kesan sukan futsal dalam mewujudkan semangat kekitaan dalam kalangan penduduk XXX
    3. Mengkaji pola perpaduan dalam kalangan masyarakat taman XXX.( Ikut kumpulan : remaja , dewasa, lelaki , perempuan)

    ReplyDelete
  38. saya buat pasal kempen bebas beg plastik mcm mana nk buat soal selidik...tk tau nk tanya aoe...kt responden

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun buat pasal bebas plastik juga.minta tunjuk ajar ye.tambahan dlm bhagian pengenalan..thanks :)

      Delete
    2. 1- jantina
      2- kaum
      3-kerja/nganggur/student

      a- bagaimanakah pengurangan ini dapat menjamin kehidupan akan datang ?
      b- berkesankah kempen ini?
      c- siapa yang terlibat?
      d- adakah pasaraya besar sahaja y anjur kempen ini?
      e- pada hari apa kempen ini sering dijalankan ?
      f- adakah ia nya berkekalan atau cuma seminggu dua sahaja?

      uiiii. banyak sangat soalan yang boleh tanya dekat responden. semua bergantung pada objektif. pilih pilih la mana yang sesuai ye.

      Delete
  39. Assalam..boleh bg contoh soalan untuk objektif mengkaji persepsi masyarakat terhadap sukan badminton memupuk ke arah perpaduan? Need help >.<

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam.
      1- jantina
      2- kaum
      3- kerja/nganggur/student

      a- anda minat bermain badminton?
      b- kawasan mana yang sering diadakan aktiviti badminton ini?
      c- adakah pertandingan bdminton mngikut kawasan boleh memupukkan perpaduan?
      d- bagaimana?

      nanti buat pilihan jawapan y senang nak hurai terus ye. ade info dekat bawah. moga dapat membantu :)


      http://www.kbs.gov.my/index.php/bm/home/1-senarai-berita-kbs/2514-sukan-berperanan-memupuk-semangat-patriotik-dan-perpaduan-di-kalangan-belia-pelbagai-kaum

      http://semangatyai.blogspot.com/2012/08/memupuk-perpaduan-dalam-kalangan-rakyat.html

      Delete
  40. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  41. Assalamualaikum.

    Harap saudari dapat membantu saya yang sedang buntu.

    Objektif kajian saya ialah :
    - mengenal pasti faktor permasalahan pengurusan sisa makanan yang tidak teratur dari restoran di taman x.
    - mengenal pasti kesan permasalahan pengurusan sisa makanan yang tidak teratur dari restoran di taman x.

    Buat pengetahuan saudari, saya ingin memberi borang soal selidik kepada penduduk dimana kesannya ialah seperti masalah longkang berbau.

    Saya harap saudari dapat membantu saya dalam membina soalan borang soal selidik.

    Terima kasih (:

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam

      1- jantina
      2- kaum
      3- umur
      4- kerja/student/nganggur
      (boleh buat pilihan sendiri )

      http://www.ukm.my/fep/perkem/pdf/perkemV/PERKEM2010-2-33.pdf

      http://www.jknselangor.moh.gov.my/documents/pdf/sharingDoc/pdf/leptospirosis/Penilaian_(%20Buatan).pdf

      sy rasa soalan faktor tu boleh jugak ditanya pada pekerja restoran itu sendiri. lebih banyak info y awak boleh dapat.

      maaf sebab tak dapat bantu bagi cntoh soalan. nanti rajinkan diri tengok laman web tu ea. moga dapat membantu : )

      Delete
  42. salam saya nak tanya soalan macam mna yang perlu saya buat untuk temu bual penduduk tentang punca berlakunya banjir

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam.

      http://guruselamanya.wordpress.com/2011/01/21/punca-punca-banjir-kilat/

      1- jantina
      2- kaum
      3- umur
      4- kerja/student/nganggur
      (boleh buat pilihan sendiri )

      a- adakah kawasan ini sering berlaku banjir?
      b- pada pendapat anda, apa punca utama banjir berlaku? (nyatakanlah pilihan jawapan)
      c- di kawasan ini pernah berlaku banjir?

      nanti cari lagi info dekat internet. lepastu reka soalan sendiri. jawapan tu buatlah pilihan jawapan yang senang awak nak hurai and awak ada point utk hurai. oke? :)

      Delete
  43. kalau nak buat pasal sukan bola baling sebagai alat perpaduan kat sekolah. apa objektif kita? and apa soalan untuk soal selidik kita? maaf menyusahkan.

    ReplyDelete
  44. salam ..awk mcm mne na buat borang soal selidik ttg sukan renang???

    ReplyDelete
  45. assalammualaikum syafiqah..boleh tak awak bantu saya untuk membuat soalan pengetahuan am tentang pencemaran sungai?? saya nak buat soalan kepada penduduk.. terima kasih ;)

    ReplyDelete
  46. assalamualaikum..saya ingin tya soalan soal selidik yang berkaitan dgn faktor yg menarik pengunjung ke lata sedim dan kesan sektor pelancongan kpd alam sekitar..

    ReplyDelete
  47. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  48. Assalamualikum kajian saya ialah hubungan semangat kekitaan antara kaum dan peringkat umur bagi aktiviti mendaki di bukit jambul dalam kalangan pengunjung

    Objektif
    - mengenal pasti kaum
    - mengenal pasti peringkat umur

    ReplyDelete
  49. assalamuialikum kalau implikasi penternakan nk buat soal selidik cm mne ek...leh bantu x

    ReplyDelete
  50. assalam. kalau objektif 1)mengenalpasti faktorfutsal semakin digemari dlm klangan remaja di ... 2)mengkaji keberkesan aktiviti futsal sebagai alat intergrasi . camane nak buat eh borang soal selidik dia ?mohon bantu

    ReplyDelete
  51. ASSALAM...sye wt tjuk tntg senam robik...klau objektif 1)mngenal psty fktor smbutan snam robik dlm klngan belia...2)mngkaji ksan snam robik..3)mngkaji lngkah2 utk mningkatkn senam robik...cm mne nk buat brng soal slidik...mohon bantu

    ReplyDelete
  52. mcm mana nk uat obj dn borang soal selidik

    ReplyDelete
  53. mcm mana nk uat obj dn borang soal selidik tentang sukan tahunan kat sekolah,,,,,,,

    ReplyDelete
  54. Salam. Kalau objektif sy 1 - Mengenal pasti sejauh manakah aktiviti PSKPP dapat mengeratkan perpaduan antara guru-guru di SMKK, 2 - Mengenal pasti sejauh manakah aktiviti PSKPP dapat meningkatkan mutu sukan di SMKK, mcm mana sy nak buat soalan untuk soal selidik. Sy guna kaedah Ya/Tidak.. help!

    ReplyDelete
  55. ikut pandai mung r , susoh sgt ke nk buat ! mcm budak2 tadika je nak kene suap ag . adoii

    ReplyDelete
  56. kakak.nk mnta pertolongan sikit boleh???

    ReplyDelete
  57. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam .. apa yang patut saya tambah dalam objektif kajian saya tentang masalah banjir selain kesan dan punca ?

      Delete
  58. salam..camne nk buat soalan kesan sukan terhadap pencapaian akademik pelajar

    ReplyDelete

 
syafiqahrazali's blog since 2009❤